Jak správně natřít sklo barvami na barevné sklo

Obsah:

Jak správně natřít sklo barvami na barevné sklo
Jak správně natřít sklo barvami na barevné sklo

Video: Jak správně natřít sklo barvami na barevné sklo

Video: Jak správně natřít sklo barvami na barevné sklo
Video: HOW TO PAINT ON GLASS! Professional stained glass makers use Rouche GLASS powders to PAINT details. 2024, Smět
Anonim

Dnes lze malovat na sklo akrylovými barvami a barvami na barevné sklo. Tyto dvě oblasti se od sebe výrazně liší nejen použitým materiálem, fázemi práce, ale i konečným výsledkem. Nejprve se podívejme na typy barev na barevné sklo, jak správně malovat na sklo barvami na barevné sklo.

Druhy barev na barevné sklo

malba na sklo barvami na barevné sklo
malba na sklo barvami na barevné sklo

Barvy na barevné sklo pro malování - transparentní a jasné. Jsou dvou typů:

  • Spuštěno.
  • Nevystřeleno.

Pokud je žádoucí získat odolný povlak a zároveň skleněný výrobek vydrží vypalování v peci, pak je možné použít vypalované barvy na barevné sklo, a pokud je výrobek tenký a nesnese vypalování, pak by se měly používat nepálené barvy na barevné sklo.

malba vitráží
malba vitráží

Jak se maluje sklo barvami na barevné sklo

Abychom tuto práci provedli správně, budeme potřebovat také obrysovou barvu - obrysovač, nebo speciální fix, gumové rukavice.

Krok za krokemnávod na malování skla

  • Vyberte si skleněnou vázu, kterou natřeme barvami na barevné sklo.
  • Umyjte jej prostředkem na mytí nádobí a otřete do sucha ručníkem a poté odmastěte (lihem).
  • Kontury kresby, která se vám líbí, se přenesou do vázy pomocí tužky nebo fixu na malbu.
  • malba na sklo - vitráže
    malba na sklo - vitráže

    Abyste mohli správně malovat na sklo vitrážovými barvami, měli byste se ujistit, že všechny obrysy vybraného vzoru (obrysy barev) jsou uzavřené, jinak se barvy smíchají a práce přijde vniveč.

  • Nakreslete obrysovou čáru obrysu obrázku obrysem, její tloušťka by neměla přesáhnout 0,5 - 0,7 mm. Je třeba také poznamenat, že pokud bude obrysový nástavec držen vysoko, pak barva (kontura) neklesne podle nákresu a pokud bude obrys držen nízko, bude obrys ležet trhaně, takže budete muset zvolit průměr vzdálenost mezi povrchem vázy a obrysem.
  • Vezměte barvy na malování na sklo a vyplňte jimi obrázek (po jedné barvě, ujistěte se, že všechny obrysy obrázku jsou uzavřené).
  • Když barva (nevypálená) zaschne, nanese se lak pro dodání lesku.
  • Pokud byly použity vypálené barvy, měl by být produkt vypálen v peci (viz teplota vypalování v pokynech pro barvu).

Jak se maluje sklo akrylovými barvami

barvy pro malování na sklo
barvy pro malování na sklo

Stejně krásně vypadá malba akrylovými barvami, které jsou neprůhledné, snadno se míchají, získávají krásné odstíny,polotóny a neobvyklé barvy. Zvláště krásně vypadá při malbě na sklo - vitráže ve stylu jednoho tahu (jeden tah), v tomto případě vezmou dvě barvy (současně) a nanesou je na povrch vitráže okno v jednom kroku: získají se složité listy, kudrlinky, čáry. Po zaschnutí barvy je nutné výrobek přetřít akrylovým lakem (pro stabilitu a lesk barvy). U této techniky není potřeba používat obrys.

Závěr

Jak vidíte, malba na sklo jak vitrážovými barvami, tak i akrylovými barvami je jednoduchá záležitost a nevyžaduje speciální dovednosti, samozřejmě abyste v malbě uspěli, musíte být trpěliví a opatrně pracujte s barvami.

Doporučuje: